Skip to content
Николай Павлов

 Сладкарница "Захарно петле"

   от Николай Павлов


Имало едно време в българския национален ефир, качествена публицистика...Неслучайно започвам така, понеже тези дни на екран се появи поредната Шехеразада - в неделя сутрин по БТВ. В това "квадратче" от програмата на първата българска частна национална телевизия, някога се изявяваха журналисти като Иво Инджев и Иван Бедров. Сега по същото време отваря кепенци сладкарница "Захарно петле", а вътре ни посреща някоя си Мира Баджева и усърдно започва да оставя лепкавите си отПЕЧАТъци наляво-надясно. Беззъбо, некадърно и скучно, с претенция да бъде нещо, което не е. Който е попадал на "публицистичните" (с извинение) предавания по руския държавен канал ОРТ, не може да не му се е сторило познато. Точно същите безмислени и казионни раздумки на сладки и чай около самовара в късната утрин.Че няма нищо случайно, веднага може да се уверим след кратка справка с Гугъл за житието и битието на новоизлюпената водеща. През последните десетина години се развивала под крилото на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев - първо във в. "Сега", сетне и в "Жената днес".

Според печално известният сайт "Опасните"...

"Още като председател на БСП пък Първанов имал любовна афера с друга репортерка – Мира Баджева, любовница на главния редактор на „Нощен труд” Димитър Шумналиев. Първанов се хвалел, че Баджева е голям майстор на оралната любов."


и още - "Любовниците на Гоце"

"Тя е една от най-палавите президентски приятелки. Авантюрата й с държавния глава започва след избирането на Георги Първанов за председател на БСП, което ще рече - в не съвсем далечната 1997 г. Той я пленява с красноречие и мъжки чар. След месец свалки Мира споделя с колежки, че просто не може да устои на Първанов, пък и връзката й с него щяла да я издигне до върховете на журналистическата кариера.
Двамата са влюбени в продължение на две години. Виждат се рядко, защото в живота на президента освен съпругата му Зорка и любовницата Мира се намесва и друга жена - журналистката Илияна Йотова.
Това кара Мира да охладнее към Първанов. Замества го със социолога Андрей Райчев, който е законен съпруг на друга видна журналистка - Виза Недялкова.
Днес Мира Баджева е изпълнителен директор на списание „Жената днес". От няколко години живее на семейни начала с главния редактор на „Нощен Труд" Димитър Шумналиев."


Нали си спомняте, по чия команда Иво Инджев изхвърча от БТВ? За да не стават повече "грешки", заместника вече е лично "проверен". Може и лесно да се досетите, защо Баджева посвети първото си предаване на жълтата преса. Ами прочела е там истината за себе си.
За съжаление, случаят не е изолиран. Напротив, идва като част от една опасна тенденция за тотално "опитомяване" на медийното пространство в България, която парадоксално протича в условията на челенство в ЕС. Аферата с подслушването на журналисти, сайта "Опасните", нападението над Огнян Стефанов, Георги "Алберт" Коритаров, добър или лош, но уволнен по волята на един олигарх, тоталния вестникарски огън по еврочиновника Майкъл Лий, поглъщането на ТВ7 от обръчите на Доган и тн. и тн.
Извинявайте, но такава държава в Европейския съюз няма и не може да има. Ако ни готвят за интеграция в Руската федерация, да бъдат така добри поне да ни предупредят. После ще ни трябват визи, за да се имъкнем.