Tag Archives: gdpr

Шремс подава оплаквания срещу Google, Facebook, Instagram и WhatsApp

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Макс Шремс подава оплаквания срещу Google, Facebook, Instagram и WhatsApp. Причината е, че според него е незаконен изборът, пред който са изправени потребителите им – да приемат условията на компаниите или да загубят достъп до услугите им.

Подходът “съгласи се или напусни”, казва Шремс пред Reuters Television, нарушава правото на хората съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR) да избират свободно дали да позволят на компаниите да използват данните им. Трябва да има  избор,  смята Шремс.

Шремс е австриецът, който все не е доволен от защитата на личните данни в социалните мрежи и не ги оставя на мира, като превръща борбата си за защита на данните и в професия, юрист е. Този път действа чрез създадена от него неправителствена организация noyb

Independent.ie 

The Guardian

КЗЛД: Информационно-разяснителни материали по Регламент 2016/679 (GDPR)

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Информационно-разяснителни материали по Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защитата на данните)

WG29: Насоки относно съгласието според GDPR

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

През тази седмица работната група WG29 издаде Насоки относно съгласието според Общия регламент за защита на данните.

Те са изготвени в продължение на Opinion 15/2011 на WG29  относно съгласието и имат за цел да предоставят практическа помощ за прилагане на Общия регламент за защита на данните. Opinion 15/2011 запазва валидност, доколкото е в съответствие с новия регламент.

Практически въпроси на защитата на личните данни след 25 май 2018

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Комисията за защита на личните данни предлага този материал в помощ на прилагането на GDPR.

Практически въпроси на защитата на личните данни след 25 май 2018

  • Съгласие за обработване на лични данни
  • Правото да бъдеш забравен
  • Профилиране
  • Длъжностно лице по защита на данните
  • Отчетност
  • Оценка на въздействието
  • Защитата на личните данни на етапа на проектирането (privacy by design) и по подразбиране (privacy by default)
  • Административно-наказателна отговорност
=