Републиканецът от Мичиган, който спря Тръмп

 

Той се казва Арън Ван Лангевелде (Aaron Van Langevelde) и е един от двамата републиканци в комисията, която сертифицира изборните резултати в щата Мичиган. Неизвестен на широката аудитория 40-годишен юрист, за когото Политико публикува статия с горното заглавие: Републиканецът от Мичиган, който спря Тръмп. “Като републиканец мандатът му беше ясен: да се отложи сертифицирането на победата на Байдън. Няма значение, че Тръмп загуби с повече от 154 000 гласа или че резултатите вече бяха сертифицирани във всички 83 окръга. Планът беше да се делигитимира изборната победа”, се казва в статията. Докато вторият републиканец в комисията гласува Въздържал се, Ван Лангевелде гласува заедно с демократите и произнася присъдата сам:

“Не трябва да се опитваме да упражняваме власт, която не притежаваме. Както Джон Адамс казва, ние сме управление на законите, а не на хората. Бордът ни трябва да се придържа към този принцип днес и трябва да направи своето, за да поддържа върховенството на закона и да изпълни законовите си задължения за сертифициране на изборите.”

След Мичиган администрацията започва предаването на властта.

Човек от тихата скамейка на мичиганската изборна администрация. С очила без рамки и пейсли вратовръзка. Не дава интервюта, никой не е чул други мотиви, освен изложените, пише Атлантик.

Всичко, което партията изисква от него, е да се въздържи. Но той цитира Джон Адамс и признава резултатите. Подобни актове на републиканци въпреки огромния партиен натиск има и в Джорджия, и в Аризона.

Атлантик оценява действията им като кумулативни актове на гражданска почтеност: “Демокрацията се крепи на такива актове на гражданска почтеност. Старомодната лична добродетел е спасила републиката.”