Category Archives: спорт

Генерално обоновяване на състава на „паяците“ за сезон 2018/19

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Юношата на „Селтик“ Джордан Харт ще брани вратата на „Куинс Парк“ през този сезон.

Само няколко дни преди първия си мач от новия сезон 2018/19 „Куинс Парк“ обявиха по-голяма част от новите си попълнения. Макар играчите да са договорени по-отрано чак сега беше възможно оповестявенето на имената им, след като регистрацията им е завършена успешно.

След изпадането от Лига 1 през миналия сезон мениджърът Ангъс Макфърсън разпусна в лятната пауза почти 2/3 от миналогодишния състав. Сред напусналите са и носилите дълго време „черно-бялото“ райе Шон Бърнс и Конър Маквей. Преподписалите са основно по-младите момчета, които направиха своя дебют с черно-бялата фланелка. Освободените играчи са 14!, а новопривечените 10. До последно се търсеше и вратар, който да замести напусналия Уайт. В крайна сметка от „Еър Юнайтед“ дойде много добро попълнение в лицето на юношата на Селтик Джордан Харт.

Това текучество поставя много въпросителни относно конкурентността на „Куинс Парк“ през новия сезон в Лига 2. Повече от новите са играчи от клубове от Шотландската младша асоциация (не младежка!). Макфърсън е доказал в предните сезони, че има добри скаути в тези дивизии и значителна част от футболистите минали през „Куинс Парк“ след това си намират професионални отбори в Лигата. Съвсем пресният пример е защитникът Рос Милън, който вчера премина от „Куинс Парк“ в елитния „Килмарнък“ и дори вече взе участие в първия мач на новия си клуб срещу „Сейнт Мирън“.

Ранния старт на сезона с Купата на лигата както и липсата на повече контролни мачове обаче могат да доведат до тежък старт на „Куинс Парк“ в Лига 2, преди още новите попълнения да са се сработили. Първият тест за новия тим на Макфърсън е във вторник 17 юли, когато гостуват на „Дъмбартън“ (Лига 1) в първия си мач от Бетфред къп.

Ето промените през лятната пауза:

Напуснали:
Майкъл Уайт, Адам Къминс, Кевин Грийн, Шон Бърнс, Конър Маквей, Антон Брейди, Люк Донъли, Дейвид Галт, Томас Ор, Майкъл Бейли, Рос Милън, Крис Дъф, Джеймс Макленън, Доминик Дохърти.

Новопривлечени:
Джордан Харт, Доминик Макларън, Джейми Маккърнън, Дийн Киндлан, Къртис Робъртс, Смарт Осадолор, Джош Питърс, Адам Мартин, Даниел Киндлан, Брендън Шарп.

Преподписали:
Скот Гибсън, Джери Маклохлън, Люис Магий, Даниел Нимо, Киаран Съмърс, Камерън Фой, Алистър Милър, Калвин Макгрори, Юън Макфърсън, Били Мортимър.

Ново ръководство и криза около статута на ст. „Хемпдън“

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Покрая края на сезона в Лига 1 беше извършена регулярната промяна в ръководството на „Куинс Парк“. Досегашният двукратен президент д-р Алан Хътчисън отстъпи позицията си на Джералд Кроули, който до момента беше член на Комитета. Той е роден на 3 юли 1962 г., и има записани 110 мача като титуляр с екипа на „паяците“, в които е отбелязал и 19 гола, в периода 1980–83 година. Заедно с това настъпи и раместване в Комитета. Напуснаха Рос Кейвън и Ричард Синклер, заменени от Дейвид Хънтър (играл 1982-84), Андрю Макгленън и Греъм Шилдс.

Новият президент ще има тежката задача в следващите месеци да води преговорите за статута на „Хемпдън Парк“. В последните месеци ръководството на ШФА се опитва да притисне клуба да им продаде своя стадион, за който в последните 20 години Асоциацията плаща наем. Част от този натиск е кандидатурата на ръгби стадиона „Мърифилд“, който също предлага да приеме мачовете на националния отбор, за сметка на традиционния му дом от 112 години насам – „Хемпдън“. В тези спекулации бъдещето на „Куинс Парк“ и на стадиона, построен със собствени средства на клуба през 1903 г., остава неясно. Решение по казуса се очаква евентуално в края на август/септември.

Клубни награди 2018

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

На 28 април в „Милениум“ ложата на „Хемпдън“ се състоя церемонията по връчването на годишните награди за най-добър играч през сезона за „Куинс Парк“. Преди обявяването на победителите обаче Скот Гибсън получи от президента Алан Хъчисън плакет за достигането на квота от 100 мача с екипа на „паяците“ в кариерата си, като той е също така и един от юношите на клуба. Във връчването на наградите участие взе и мениджърът Макфърсън.

Люис Макгий получи за 2-ра поредна година приз за най-добър млад играч, този път от Комитета. А Дейвид Галт и Адам Къминс взеха двете награди за играч на годината. Съвсем заслужено, тъй като и двамата дърпаха отбора нагоре през сезона, а Къминс стана и голмайстор с 10 гола в тази тежка кампания. Дошлият през зимата под наем от „Хартс“ Ейдън Кийна пък получи приз за най-красив гол на годината.

Награди на Комитета
Играч на годината: Дейвид Галт
Млад играч на годината: Люис Макгий

Награди на Асоциацията на привържениците
Играч на годината: Адам Къминс
Играч на годината на “Клуба за пътувания”: Дейвид Галт
Гол на сезона: Ейдън Кийна
Млад играч на годината: Майкъл Рут

„Куинс Парк“ се раздели с Лига 1 след загуба на „Хемпдън“

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

В реванша, изигран след 4 дни в Глазгоу, нещата се развиха по още по-злополучен начин за „Куинс Парк“. Те доминираха над „Стени“, отправиха доста удари към вратата на Смит, но така и не съумяха да материализират своето превъзходство. Точно обратното, гостите откриха първи в 17 минута с гол на Макгуигън. Едва в 41 минута Джерард Маклохлан възстанови равенството, след фаул, изпълнен от Рос Милън.

„Паяците“ продължиха да са по-активния тим и през втората част, без да успеят да оползотворят ситуациите, които създаваха. В 80 мин. Макфърсън извърши офанзивна смяна, вкарвайки Мортимър вместо Маквей, с цел да се опита да реши всичко в редовното време. За съжаление, само минута по-късно гостите вкараха втория си гол чрез Макгуигън и поставиха „Куинс“ в тежка ситуация. Всички усилия да се изравни резултатът до края останаха напразни и „Стенхаусмюър“ продължиха към финалния плейоф.

Въпреки, че „Куинс Парк“ се измъкна от капана на директното изпадане в последния момент на първенството, борбеният тим на Гъс Макфърсън напусна Лига 1. В двата плейаута срещу „Стенхаумюър“ отборът от Глазгоу допусна да бъде надхитрен и отпадна с минималното 2:3, след двугодишен престой на третото ниво.

„Куинс Парк“ – „Стенхаумюър“ 1–2
0:1 Макгуигън – 17′, 1:1 Маклохлан – 46′, 1:2 Макгуигън – 81‘

„Куинс Парк“: 1. Уайт, 2. Милън (76‘), 3. Бърнс, 4. Фодърингам, 5. Маклохлан, 6. Гибсън, 7. Лийч, 18. Маквей (80‘), 9. Кийна, 10. Донъли, 11. Гълан (62′).
Рез.: 12. Ор, 14. Дохърти (76‘), 15. Нимо, 16. Галт (62‘), 17. Мортимър (80′), 20. Макфърсън.

„Стенхаумюър“: 1. Смит, 2. Мийкън, 3. М. Дънлоп, 4. Р. Дънлоп, 5. Доналдсън, 6. Фери, 7. Макгуигън (90‘+1), 8. Патън, 9. Кук, 10. Скот (90‘+5), 11. Фърнс (62‘).
Рез.: 12. Марш, 14. Мъри (62‘), 15. Холеран, 16. Далас (90‘+1), 17. Макмин, 18. Лонгуърт (90‘+5), 19. Патерсън.

Ст. „Хемпдън Парк“, Глазгоу, 948 зр.

Добър турнирен резултат за Макфърсън в първия полуфинален плейоф

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Роби Лийч изравни резултата на „Охълвю“. Сн. queensparkfc.co.uk

В първия сблъсък от полуфиналните плейофи „Куинс“ гостуваха на „Стенхаумюър“ на „Охълвю“ и успяха да стигнат до заслужено реми. Интересен факт беше, че почти половината от настоящия състав на домакините беше попълнен от „бивши“ играчи на „Куинс“, оставили добра следа в близката история на глазгоуския клуб.

Макар гостите да започнаха мача по-активно, „Стени“ поведе в резултата в 27 мин. Попадението отбеляза Мартин Скот. Резултатът се запази непроменен до почивката. Още в първите минути на второто полувреме обаче Роби Лийч изравни за 1:1. Срещата продължи равностойно.

В 79 минута „Куинс“ претърпяха сериозен удар. Един от най-стабилните им изпълнители и голмайстор през сезона Адам Къминс получи директен червен картон и остави отбора с 10 човека в последните 13 мин. Домакините не можаха да оползотворят численото си превъзходство и логично мачът приключи нерешен 1:1.

„Стенхаусмюър“ – „Куинс Парк“ 1–1
1:0 Скот – 27′, 1:1 Лийч – 46′

„Стенхаумюър“: 1. Смит, 2. Мийкън, 3. М. Дънлоп, 4. Р. Дънлоп, 5. Доналдсън, 6. Фери, 7. Макгуигън (64‘), 8. Пейтън (88‘), 9. Макменамин, 10. Скот (78‘), 11. Фърнс.
Рез.: 12. Марш, 14. Кук (64‘), 15. Холеран, 16. Далас (78‘), 17. Макмин, 18. Лонгуърт (88‘).

„Куинс Парк“: 1. Уайт, 2. Милън, 3. Бърнс, 4. Фодърингам, 5. Къминс (чк –79‘), 6. Гибсън, 7. Лийч, 8. Брейди (83‘), 9. Кийна, 10. Донъли (80‘), 11. Галт (45′).
Рез.: 12. Ор, 14. Дохърти, 15. Маклохлан (80‘), 16. Рът, 17. Мортимър (45′), 18. Маквей (83′), 19. Макфърсън.

Ст. „Охълвю Парк“, Стенхаусмюър, 657 зр.

Лига 1: април 2018

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Отново 1 победа, допълнена с 1 равенство през април бяха прибавени в актива на „Куинс Парк“. Битката за избягване на директното изпадане между тях и „Албиън Роувърс“ беше сведена до последния кръг на сезона в Лига 1. „Куинс“ имаха по-лоша голова разлика и изоставаха 2 точки преди края. Развръзката дойде на 28 април в 36 кръг. Тогава „Роувърс“ гостуваха на борещия се за промоция „Еър“ и загубиха с 2:0, което означаваше, че само победа на „паяците“ срещу „Арброут“ на „Хемпдън“ може да ги изведе на 9-то място. С пределна мотивация „Куинс“ постигнаха хубава чиста домакинска победа с 3:0, с голове на Роби Лийч и Люк Донъли (2). Това даде още един шанс на борбените „паяци“ да останат в дивизията в плейаут с 4-я от Лига 2 „Стенхаусмюър“.

Купа на Глазгоу 2018 – Обзор

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

glasgowcup

Тазгодишното издание на надпреварата за Купата на Глазгоу завърши по традиция в края на месец април. Отново участие взеха само 4 клуба. Този път обаче имаше нетрадиционен победител в сравнение с последните 4 години, в които „Селтик“ U17 печелеше купата. За първи път от 2013 г. насам „Рейнджърс“ победиха на финала, като още от 12 минута играха с човек повече, заради червен картон на играч на „Селтик“, Юношите на „Куинс“ останаха пак на 3-то място в груповата фаза.

За разликата от миналата година обаче сега тимът на „Куинс Парк“ U17 направи по-успешно участие, при което могат да се отбележат равенствата на „Малкия Хемпдън“ – 2:2 срещу „Селтик“ на 8 ноември 2017, последвано от 1:1 с „Рейнджърс“ на 24 януари 2018 г. Последни завършиха „Партик Тисъл“, които този път записаха сензационна победа с 2:1 като гост над „Рейнджърс“.

Купа на Глазгоу – Крайно класиране, 2017/18 г.

Отбор М П Р З ВГ ПГ ГР Точки
1. Селтик 6 4 1 1 22 12 +10 13
2. Рейнджърс 6 3 1 2 19 11 +8 10
3. Куинс Парк 6 2 2 2 9 16 -7 8
4. Партик Тисъл 6 1 0 5 8 19 -11 3

Финал, 30.04.2018

„Рейнджърс“ – „Селтик“  3:0

ст. „Фърхил“, Глазгоу, 1.500 зр.

Нови попълнения и напуснали за сезон 2017/18

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Няколко дни преди старта на сезон 2017/18 с турнира за Купата на Лигата „Куинс Парк“ обяви официално играчите, които преподписват за новата кампания, както и няколко от новите попълнения. В следващите дни се очаква да бъдат официализирани и картотеките на още няколко от очакваните играчи, които да допълнят групата на първия тим на Ангъс Макфърсън.

Ето кои са потвърдените имена до момента:

Преподписали: Уили Мюър, Шон Бърнс, Рос Милън, Скот Гибсън, Адам Къминс, Брайън Уортън, Дейвид Галт, Антон Брейди, Конър Маквей, Били Мортимър, Юън Макфърсън.

Нови:  Кевин Грийн („Роб Рой“), Кристофър Дъф („Роб Рой“), Люк Уилън („Роб Рой“), Дейвид Грийн („Килбърни Лейдсайд“).

Напуснали: Райън Макгийвър („Брихин Сити“), Лиъм Браун („Мадъруел“), Джйеми Маккърнън („Албиън Роувърс“), Гавин Митчъл.

150 години „Куинс Парк“ – 150 години от историята на футбола

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Днес се навършват 150 години от основаването на „Куинс Парк“ – най-старият шотландски футболен клуб. Той носи живата история не само на шотландския, но и на световния футбол, определяйки и насочвайки неговото развитие през годините. Тридневното официално честване в Глазгоу започна още в петък и достига своята кулминация днес, като се провеждат редица събития на различни нива – спортни, социални, културни.

„Куинс Парк“ е създаден на 9 юли 1867 година, когато тринадесет човека се събират в Еглинтън Теръс на Виктория Роуд в Глазгоу с цел да създадат футболен клуб за взаимно развлечение и забавление. Официалният първи протокол гласи: „Тази вечер в осем и половина група джентълмени се срещнаха на Еглинтън Теръс, Глазгоу с цел формирането на „футболен клуб“[…] Първо. Клубът ще се нарича Футболен клуб Куинс Парк…“

През всичките тези 150 години от своето съществуване „Куинс Парк“ неотменно следва основният принцип, върху който са положени основите му – Ludere causa ludendi („Да играеш заради играта“). Дори и днес когато комерсализацията във футбола доминира в цялата игра, шотландският клуб успява с цената на множество жертви да запази своята автентичност и идентичност. Неизменно подкрепян навсякъде от своите сърцати и верни фенове, привличайки също така и привърженици от всички континенти. Популярността му се разраства, макар да не получава медийното време и внимание, отделяно на мултимилионните елитни клубове. Значимостта на „Куинс Парк“ се потвърждава и чрез множеството официални приветствия от различните национални и международни институции по случай този уникален клубен празник.

Честита 150-та годишнина на всички в и около „Куинс Парк“!
C’mon the Spiders!

Голов трилър в Еърдри за финал на сезона в Лига 1

от Куинс Парк България
лиценз CC BY-SA

Голът на Орси не стигна за победа в Еърдри. Сн. Queen’s Park Official Website

В един голов трилър на „Екселсиор“ отборът на „Куинс Парк“ не успя да победи „Еърдри“. Мачът беше своеобразен финал за място в плейофите за Чемпиъншип, като и двата тима имаха своите шансове при ред други обстоятелства, за да попаднат там. В крайна сметка домакините надхитриха своя съперник и спечелиха важния двубой с 3:2.

„Куинс Парк“ играха открито, създадоха доста положения в нападение и първи откриха резултата чрез Дарио Заната в 15 мин. Едва към края на полувремето „Еърдри“ намериха начин да противодействат и 41 минута изравниха след гол на Райън. Минута след почивката отново той покачи на 2:1, възползвайки се от ниската концентрация в защитата на „паяците“ в този момент. „Куинс“ обаче се хвърли напред и след 7 минути Калвин Орси възстанови равенството. Всичко обаче пропадна светкавично бързо, след като в ответната атака домакините отбелязаха 3-я си гол в мача. Макфърсън опита някои промени, но гол така и не падна докрая, като в заключителните секунди Брейди пропусна добра възможност за изравняване.

В крайна сметка „Еърдри“ подпечата мястото си в плейофите, а за „Куинс Парк“ остава утешението за много силното си представяне в Лига 1 и финиша на доброто 6-о място в крайното класиране, в своята юбилейна 150-а годишнина.

„Еърдриониънс“ – „Куинс Парк“ 3–2
0:1 Заната – 15′, 1:1 Райън – 41′, 2:1 Райън – 46′, 2:2 Орси – 53′, 3:2 Ръсел – 54′

„Куинс Парк“: 1. Мюър, 2. Къминс, 3. Уортън (67′), 4. Дохърти, 5. Макгийвър, 6. Маквей (76′), 7. Галт, 8. Брейди, 9. Орси (75′), 10. Заната, 11. Бърнс.
Рез.: 20. Стот, 12. Мортимър, 14. Браун (75′), 15. Фой, 16. Гибсън, 17. А. Милър (67′), 18. Макфърсън (76′).

Ст. „Екселсиор“, Еърдри, 1.011 зр.