Monthly Archives: September 2024

Нови санкции на САЩ срещу RT

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Съединените щати, Канада и Великобритания обвиниха руската глобална телевизионна мрежа RT, че действа като част от разузнаването на Русия, пише Ню Йорк Таймс. САЩ обявяват нови санкции, предназначени да прекъснат международното финансиране за дезинформационните операции по света. Това става дни след като Министерството на правосъдието на САЩ обвини двама служители на RT за насочване на  около 10 милиона долара към Tenet Media, сайт за видеострийминг в Тенеси, с цел пропутинска пропаганда и  подкопаване на  американския демократичен политически процес.

Според официалните лица, руското правителство е създало звено за шпионаж в рамките на RT. Държавният секретар Блинкен заяви, че RT вече не е действа просто като държавна новинарска организация, а като инструмент да се подкопаят и поляризират свободните и отворени общества. Проследени са опити на RT за намеса и в други страни  като Аржентина, Франция и Молдова, в която предстоят избори. RT тайно управлява англоезична новинарска медия в Германия, наречена Red., и друга, насочена към Африка, наречена African Stream, казва Блинкен.

Руските държавноспонсорирани медии отдавна използват най-различни инструменти, за да подкопаят доверието в изборните процеси и институции в САЩ. От началото на 2024 г., ръководителите на RT – руската държавна новинарска медия –   вербуват   американски инфлуенсъри в подкрепа на тяхната   кампания за влияние. RT  действа чрез местни компании, за да  прикрие собственото си участие или участието на руското правителство в съдържание, предназначено да повлияе на американската аудитория.

Санкциите допълват действията на правоприлагащите органи, предприети от Министерството на правосъдието по отношение на на медийната група Rossiya Segodnya и пет от нейните дъщерни дружества –  РИА Новости, RT, TV-Novosti, Ruptly и Sputnik.

Как се пише: графитна, графитно, графитни или графитена, графитено, графитени?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише графитна, графитно, графитни, също и графитният, графитния. Армираните графитни гарнитури се препоръчват за температури до 450°С. Първият реактор, произвел плутоний-239, е графитният реактор Х-10, който е пуснат в употреба през 1943 г.

Как се пише: заместник градски прокурор или заместник-градски прокурор?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише заместник градски прокурор, мн.ч. заместник градски прокурори. Когато пред словосъчетание се добави съществително име, то се пише отделно: градски прокурор > заместник градски прокурор; главен счетоводител > помощник главен счетоводител. Заместник градският прокурор на София Иво Илиев уточни, че става въпрос за разследване „за имотни измами, пране на пари и […]

Отпада забраната за рекламиране на адвокатите

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Европейската комисия официално беше уведомила България, че забраната за реклама на адвокатите нарушава правото на ЕС и беше открила наказателна процедура.

С изменение на Закона за адвокатурата забраната е отпаднала. Внасят се съответни изменения в Етичния кодекс на адвоката.

ПП Възраждане отново внасят Закон за регистрация на чуждестранните агенти

от Нели Огнянова
лиценз CC BY

Мотивите:

Законопроектът

Законът на Путин за сравнение

ЕСПЧ, според чието решение руският закон противоречи на ЕКПЧ – следователно и българският

Путинистки, мракобесен, закон за гражданската смърт – това са квалификациите в медиите. Журналисти са си направили труда да покажат, че ПП Възраждане и съпругата на Костадинов попадат в обхвата на чуждустранните агенти.

И молба към администрацията на парламента – изисквайте изпълнение на правилника на НС:

Чл. 70. (1) Законопроектите с мотивите към тях и предварителната оценка на въздействието се внасят до председателя на Народното събрание от:
1. народните представители на хартиен носител и в електронен вид или във формата на електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис, позволяващ последващо редактиране на съдържанието; […]

Как се пише: шира, шара или шера?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише шира. Думата е заета от персийски чрез турски – şira. Ширата е гроздов сок, който все още не е ферментирал. След като гроздето се пресова, полученият сок (шира) се оставя да се утаи и се прецежда през тензух.

Как се пише: съгласие или сагласие?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише съгласие. Думата има представка съ-. Родителите трябва да дадат съгласието си за това, че децата им ще участват в състезанието. Читалището осъществява дейността си в съгласие със своите програмни цели.

Как се пише: община – с малка или с главна буква?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Когато думата означава териториално-административна единица, се пише с малка буква, тъй като е съществително нарицателно име.   Апаратът за ядрено-магнитна томография е единствен по рода си в общината. В четири села от община Троян има воден режим. Димитър Николов, кмет на община Бургас, поздрави съгражданите си по случай Деня на Съединението. Когато означава административното управление […]

Как се пише: усукан или осукан?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише усукан, също и усукана, усукано, усукани. Когато говорите с тригодишно дете, избягвайте дългите и усукани обяснения. Леглото беше неоправено, завивката – усукана, а възглавниците се търкаляха на земята.

Как се пише: неодобрение или неудобрение?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише неодобрение. Кардинална промяна би се посрещнала с неодобрение от обществото. Проучването показва, че служебният кабинет е започнал управлението си с високо ниво на неодобрение.