Skip to content

Category: digital rightsSyndicate content

Свобода и защита на правата в Интернет. Изследване на електронната граница. Проблеми на живота онлайн — следене, подслушване, ограничаване, филтриране и преследване.
Емил А. Георгиев

Чий е профилът, който в днешно време почти всеки от нас „притежава“ във Фейсбук? Що за права имаме върху него?…

 

Емил А. Георгиев

 Филтри, филтри и пак филтри

   от Емил А. Георгиев


Така Европейската комисия смята да бори „незаконното“ съдържание онлайн – независимо дали става дума за нарушения срещу права на интелектуална…

 

Емил А. Георгиев

Този демонстративен отказ от прозрачност е важен при дискусията за авторското право в цифровата среда, където често се твърди, че парите не отиват у създателите на съдържание, а у пиратите.

 

Емил А. Георгиев

 Фейк-закон срещу хейт-език

   от Емил А. Георгиев


Истински решения тук аз не виждам, но за сметка на това бюрократщина, още харчове и проблеми. И то на места, където засега ги няма.

 

Емил А. Георгиев

 Monkey business

   от Емил А. Георгиев


На практика все още нямаме изчерпателен отговор кой в случая на маймунското селфи е фотограф и за кого (не) възникват авторски права.

 

Емил А. Георгиев

 Господари на пародията в 7/8

   от Емил А. Георгиев


ВКС определя доколко продуцентите на телевизионно предаване могат да използват части от други предавания за пародийни цели.

 

Емил А. Георгиев

Клеветят фирмата ви онлайн от чужбина - търсите обезщетение пред съда по адрес на управление.

 

Емил А. Георгиев

Много липса на смелост и желание на избраниците ни в Европарламента да отстояват интереса ни на граждани в единния цифров пазар.

 

Емил А. Георгиев

 Uber е транспортна услуга

   от Емил А. Георгиев


Генералният адвокат Шпунар може да е прекрасен специалист по международно частно право, но в дигиталната среда се губи като Алиса в страната на чудесата.

 

Емил А. Георгиев

Да, точно това ни казва в постановеното си на 28.06.2017 решение Върховен съд на Канада.

В основата му стои спор, започнат пред съдилищата на Британска Колумбия, между компанията-ищец Equustek Solutions, която произвежда уреди за производствена автоматизация и мрежова свързаност, и компанията-ответник Datalink Technologies Gateways Inc. et al. Предметът на спора е, че Datalink (заедно със свои свързани дружества) разпространява някои от продуктите на ищеца, но след като заменя оригиналната марка със своя и представяйки ги като свои.