Skip to content

Category: economicsSyndicate content

Йордан Матеев


Днес реших да проверя в сайта на ГРАО в коя секция трябва да отида, за да гласувам на изборите за Европейския парламент на 25 май. Изненадващо, излезе следното съобщение: „Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци.”

 

Йордан Матеев

 Кой ни краде богатството?

   от Йордан МатеевПрез първите седем години от новото хилядолетие повечето българи вярваха, че присъединявайки се към "клуба на богатите" на България е писано бързо да догони развитите страни по доходи. Прогнози от типа "ще ги стигнем след 25 години" дори изглеждаха песимистични. Изненадата дойде в края на 2008 г. и през 2009 г., когато българската икономика беше тежко ударена от световната криза. Но дори тогава и песимистите не очакваха, че поне 5-6 години ще се влачим по дъното.

 

Йордан Матеев

 Протест на надеждата

   от Йордан МатеевАз протестирам.

В 18.30.

Заедно с цялото ми семейство.

С моите приятели и колеги.

"За живот", както казва дъщеря ми Ева, която е на пет.

И съм горд, че съм част от този протест, от първия му ден, когато се наложи да празнувам рождения си ден на жълтите павета.

14 юни е най-добрият подарък за мен, както и за рождения ден на сина ми Еди, който навърши четири на следващия ден, също на жълтите павета.

Защото това е протест на надеждата.

 

Йордан МатеевОчевидно е, че българското общество не се справя много успешно с днешните предизвикателства. Сигурно много хора са се замисляли за причините толкова често нашето общество да взима грешни решения. Често съм писал по тази тема, а сега мога да добавя нова гледна точка.

 

Йордан МатеевКато човек с ясни ценности, който не се чувства политически представен, започвам да се оглеждам за идеите на основните кандидати за власт, особено по-новите, от които все още не знам какво да очаквам.

 

Йордан МатеевВ интервюто с Диана Янкулова по радио Хоризонт успях да кажа само част от това, което исках, поради ограниченото време. Но тук представям пълния разказ.

 

Йордан Матеев

 Ефектът от един глупав данък

   от Йордан Матеев
Идеята за въвеждането на данък върху лихвите ми изглеждаше толкова глупава и вредна, включително за правителството, че до последно си мислех, че няма да бъде реализирана. Предполагах, че това е временен ПР ход за отклоняване на вниманието от важните проблеми, за които често се сещаме при приемането на нов държавен бюджет. Но се оказа, че греша. Въпреки многото критики в обществото, правителството направи доходите от лихви по срочни депозити облагаеми от началото на 2013 г.