Skip to content

Category: psychologySyndicate content

Николай Михайлов

За книгата са изписани други томове анализи и критика, но искам да посоча няколко неща, които ми направиха впечатление и с които илюстрират теми, по които работя. Сигурно сте чували да се казва за романа, че е „на няколко пласта”. Предполагам, че това е донякъде уточнение, че романът не е просто кримка. И наистина, като кримка романът би бил скучен – има твърде много „пълнеж“ извън сюжета на разследване. Освен това не дава обичайните „улики“, по които читателят да отгатва кой е убиецът. Но романът наистина е по-скоро интелектуална игра с читателя, колко неща може да „види“. Защото първото нещо, което ми хареса е, че романът описва самия си метод на общуване с читателя – виждаш това, което си готов да видиш.

 

Николай Михайлов

 Как да организираме стажове

   от Николай Михайлов


Корица на наръчникаИзлезе от печат (с известно закъснение) книга, към която имах удоволствието да допринеса значително. “Как да организираме стажове: Наръчник за стажанти, академични наставници и ментори”. Книгата е базирана на Методология за разработване, планиране и провеждане на стажантска програма, която разработихме с останалите членове на екипа в рамките на проект на Факултета по математика и информатика и Философския факултет на СУ, финансиран от Европейския социален фонд.

 

Николай Михайлов

Пет десни партии поставиха ултиматум на Орешарски“. Много мои познати от „Зелените“ бяха неприятно изненадани от поставянето им „от медиите“ в дясното пространство. За мен това беше логично продължение на работата на „Икономедия“ и либералната мрежа по отразяване и оформяне на протестите. Процесите на фрейминг (рамкиране, обяснение, интерпретиране) са ключови в един протест или социално движение. Те създават смисъл за това какъв е проблемът, кои сме ние и какво трябва да се направи[1]. Обясненията се създават в общуването, взаимодействието и разказването на истории в движението и между движението и неговите врагове и съюзници.

 

Николай Михайлов

Надигането на „хората срещу олигархията“ може да се разглежда като движение за повече свобода и демократичност. Затова изглежда учудващо, че тази революция е излъчвана по телевизията. Обикновено олигархията включва в себе си и контрол върху медиите (а у нас всички големи медии освен обществените са собственост на богати и властни хора); в момента обаче медиите са като цяло в отбора на „хората“ – позиция, различна от тази в предишните протести.

Вече коментирах ролята на „Икономедия“ в оформянето на протеста. Изтеклите дни на #ДАНСwithme дават достатъчно материал, за да „отгатнем“ основните тактики, прилагани за успеха на протеста от тази платформа и политическите технолози, които, предполагам, я съветват. Добре е да систематизираме тези тактики и да учим от тях; в бъдеще гражданите отново ще заявяват позиции срещу институциите и това знание ще им трябва.

1. Легитимност на малцинството

 

Николай Михайлов

Правят се сравнения между зимните и сегашните протести. Как например зимните били за материалното, а летните – за моралното, или как тогава протестиращите са били бедни, а сегашните „плащат заплати“ или „плащат сметките си редовно“. Някои пък протестират срещу разгранчението. Но сравняваме протестите и протестиращите и така пропускаме нещо много важно от контекста. Гледайки цветовете, не виждаме рамката на картината; гледайки персонажите, не виждаме прожектора; гледайки танца, не виждаме музиката.

 

Николай Михайлов

Че свободата всъщност е на върха на женските гърди вече подозирахме (Делакроа, Фемен). Но една случка в Бургас ни показва, че и демокрацията виси там.

 ”В писмо до Община Бургас свещенослужители от 9 протестантски църкви от морския град настояват да се промени Наредбата за опазване на обществения ред, за да се забрани посещаването на плажа по монокини, съобщи БНТ.

Пасторите изказват тревогата си от липсата на регламентирани правила за благоприлично облекло и поведение на плажа, както е в повечето европейски и световни курорти. Според тях “излагането на полуголи и голи тела на открития публичен плаж, а не в специално обособени за това места, несъмнено нарушава спокойствието и моралните норми на почиващите”.

 

Николай Михайлов

 “За гриженето” (обзор на книга)

   от Николай Михайлов


on-caring-milton-mayeroff-paperback-cover-art

Милтън Майероф – „За гриженето“

Mayeroff, M. (1990/1971). On Caring. William Morrow Paperbacks.

 

 

 

 

Майероф предлага философия на грижата за всеки ден. В книгата се описва гриженето от етична и психологическа перспектива. Според Майероф, да се грижиш включва (в скоби моя класификация на елементите):

 

Николай Михайлов

 Турско, робство

   от Николай Михайлов


“Книгата “Турците в България – история, традиции, култура” с автори доц. Йорданка Бибина, Антони Георгиев и Божидар Алексиев, която бе издадена наскоро, разбуни духовете. Според изданието, което се продава на цена 35 лева, в България не е имало турско робство. Един от авторите – доц. Йорданка Бибина, която от 2001 е старши научен сътрудник ІІ степен в Института за балканистика на БАН, твърди, че идеята била да се представи реално животът на българите през 500-годишното “османско управление”. Според Бибина терминът “робство” не се тълкува правилно в българската историография. Според нея робството е положение, при което хората нямат никакви права, нямат собствена земя, не могат да говорят езика си, нямат собствени църкви, в които да изповядват религията си”.

В-к „Сега“, 27.11.2012 г.

 

Николай Михайлов

 Пламен Горанов

   от Николай Михайлов


Какво име! Горящ пламък. Не го бях чувал, не съм го виждал. Както повечето хора, узнах за него от снимки и разкази. Кой е той? Защо е герой? Защо е горял?

Пламен е опасен герой, защото е жив. Нима самозапалването му не е сравнимо с действията на Кънчев, на Левски и Ботев? „Ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба“. Ръцете си на ръжен, кожата си на барут, главата си на факел. Хората, на които се възхищаваме. На чиито портрети се възхищаваме. Но Пламен гори. Той е реален, неговите снимки са цветни, на тях се вижда и фон, вижда се контекст. Виждам куче, виждам цигара, виждам висене на стена. И всичко това е неудобно, пари.