Skip to content

Category: ecologySyndicate content

Горичка

„Разпознай себе си в него или в нея, които не са като теб и мен.”
Карлос Фуентес

Photo: US Herald

Photo: US Herald

 

Горичка

  1. Дебатът като такъв

Забелязваме, че в говоренето по темата за бежанската вълна често липсва същинският дебат за сметка на залитането към пропаганда и празнословие. Ако и на теб ти липсва разумният разговор, най-добре ела на Дебати Горичка – Бежанци.

yes-no-peopletools

  1. Мненията

„Колкото хора, толкова мнения” са казали древните дебатиращи по най-разнообразни теми. На Дебати Горичка ще чуеш със сигурност тези, които са за и против отварянето на границите, но ние искаме да чуем и твоето мнение, затова ела и ни го сподели.

 

Горичка

 debati-gorichka 4,5 милиона. Толкова са сирийските бежанци според официалната информация. Според неофициалната вероятно са повече. Когато светът понася война, заради която толкова много хора са принудени да напуснат дома си, всеки е засегнат, никой не остава просто очевидец на процеса.

 

Горичка

Първият дебат от поредицата, организирана от Горичка, вече е в историята. И тъй като вярваме, че пораждането на култура на дискутиране по важни проблеми би било стабилна крачка към решаването на някои от тях, се надяваме тази история да се пише и занапред.

12141111_10153218155013325_7921537224958295406_o

Но да видим по същество каква я мислихме ние и каква си стана тя на 8-и октомври във Френския културен институт.

 

Горичка

 Дефорестация

   от Горичка


unnamed

Имаше едно много кратко филмче от поредицата Nature Is Speaking, в което въздесъщият Кевин Спейси дава гласи си на дъждовната гора, за да чуем какво има да ни каже. „Хората… Толкова са умни. Те могат да измислят неща, удивителни неща. Защо ще им е необходима някаква стара гора като мен, джунгли, дървета…? Е, все пак те дишат въздух, а пък аз правя въздух. Замисляли ли са се за това? Хората… толкова са умни, ще го измислят някак. Хора, правещи въздух – ей това ще е забавно за гледане.”

 

Горичка

 Можело значи

   от Горичка


An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali.

An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali.

 

Горичка

Промяната в климата е факт и който го оспорва, явно е прекарал последните няколко години в пещера. Оттук насетне най-важният въпрос, който човечеството има да решава, е този за собственото му оцеляване. Знаем, че имаме силите да се справим, защото разполагаме с всичко необходимо за това: светли умове и смели визионери. Ето малка част от стъпките, които вече правим, за да предотвратим катастрофата:

Умните прозорци

shutterstock_129343031_Resized

 

Горичка

Снимка: Фелия Барух

Снимка: Фелия Барух

1. Смисълът

Ще станеш част от смислена дискусия във формата Оксфордски дебат, което никак не е за изпускане.

2. Информацията

Ще получиш ценна и възможно най-прясна информация за климатичните промени чрез тезите и аргументите на двата отбора.

3. Истината

Ще се убедиш още веднъж, че в спора се ражда истината, особено ако този спор е по толкова важна тема, каквато е глобалното затопляне.

4. Градусът

 

Горичка

11221998_10153188648883325_699040719276087112_n 2015 г. е ще бъде най-горещата година в историята, измествайки 2014 г. от първото място. Температурата на планетата вече е почти с градус над нормата отпреди началото на Индустриалната революция.

Времето ни за реакция вече не тиктака в часовника, а в термометъра, защото според учените имаме право само на още един градус затопляне.

Преминем ли го, идните поколения ще станат свидетели на необратими процеси в една планета, намираща се на прага на тежко боледуване. Горичка вярва, че никой от нас не би искал да завещае на децата си свят, изгубил перфектния си баланс, и бъдеще, белязано от природните бедствия, превърнали се от аномалии в ежедневие.