Skip to content

Category: moviesSyndicate content

Ревюта на филми, коментари, критика, киномания. Авторски клипове и филми. Всичко, свързано с киното.
Framespotting

За всеки едни човек, израснал, докоснал се и обикнал историите, които авторката Дж. К. Роулинг започна да споделя със света през (вече) далечната 1997 година, магическият свят на Хари Потър, който писателката изгради така вещо се превърна в нещо скъпо и като място, където можеш да се върщаш винаги, когато ти е необходима мъничко магия в живота.

Затова, когато последната 7ма книга и последният 8ми филм от екранизациите разкриха своите финални магически мигове пред читателите и зрителите, всеки един фен на тази завладяваща поредица изпитваше чувство на тъга, че нещо специално от неговия живот е стигнало своя завършек.

 

Framespotting

 Arrival (2016)

   от Framespotting


Arrival. Несъмнено едно от филмовите заглавия на 2016 година, които отявлено остават своя знак сред лентите, разказали едни от най-добрите и запомнящи се истории на седмото изкуство през вече изминаващата година. Филм, който трудно можеш просто да поставиш в една точно и разяснена до детайл жанрова класификация, защото е нещо далеч надхвърлящо стандартните представи за sci-fi филм с драматична насоченост. В лентата се преплитат идеи и характеристики, които запленяват и се опитват, по най-правилния за историята начин, да поднесат на зрителя своята същност, своя език, своето време и своята сила.

 

Филип Георгиев

 Винил

   от Филип Георгиев


Винил“ (Vinyl) е сериал на HBO като част от създателите му са Мик Джагър и Мартин Скорсезе. На практика, пилотният епизод е пълнометражен филм режисиран от Скорсезе, а останалото е… не, по-добре да не бързаме.

I built this company using drugs. When I got sober, that’s when everything got fucked up.

 

Филип Георгиев

 Как спрях да се тревожа…

   от Филип Георгиев


Както са проклинали древните китайци - да живееш в интересни времена! Две световни сили водят студена война. Въпреки че никой не иска да поеме отговорността от започването на нов световен конфликт, всяка от страните действа по всички възможни не преки начини да нанася щети по противника. Въоръжава сателитите си, насърчава прокси военни действия, налива купища пари за пропаганда (или по ново му - хибридна война), провеждат се мащабни учения току под носа на лошите, самолети летят и всяват паника…

Gentlemen, you can’t fight in here! This is the War Room.

И един човек, отказал се с достатъчно власт да хвърли първият камък, да даде началото на дългата верижна реакция от метал и експлозиви, задвижени и насочвани от човек с едничката цел да унищожат човека. Защо? Заради ненавистта си към комунистите? Защото се бои за телесните си течности?

 

Филип Георгиев

 The Big Short

   от Филип Георгиев


The Big Short (Големият залог) е филм, който се опитва да обясни защо и как се случи финансовата криза от 2008 год. Казвам „опитва“, защото незапознатите с терминологията е трудно да наредят пъзела в главата си. А трябва! Финансовият/банковият свят се крие зад помпозно звучащи продукти, завързани термини, отказва да дава обяснения, а в някои страни е противозаконно да говориш против банки. От друга страна, държавата те задължава да ползваш по един или друг начин банковата система, и да „инвестираш“ във финансови инструменти.

 

Framespotting

 Spotlight (2015)

   от Framespotting


Носителят на Оскар за най-добър филм за 2016 – Spotlight, разказва вълнуващата и важна история на група разследващи журналисти, получили награда Пулицър през 2003 година за работата си по случаи, свързани с педофилия в американската католическа църква.

 

Framespotting

 Love (2015)

   от Framespotting


Love (2015)http://framespotting.net/pictures/2015/11/love-2015_06.jpg 1000w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />

Порно.

Това е незаобиколимата дума, от която, изглежда, не може да избяга почти никое ревю или коментар към „Love“ на Гаспар Ное (бъдете сигурни, че опитах).

Това е една-едничката дума, до която критиците могат да сведат и принизят целия филм. Докато защитниците му обясняват, че порното – по подобие на добрите стари сови – не е това, което е.

 

Framespotting

 Calvary (2014)

   от Framespotting


Новият филм на Джон Майкъл Макдона носи амбициозното заглавие Голгота – религиозна препратка, която e не случайно избрана. Ето как още без да е гледал трейлъра, средно интелигентният зрител ще се досети, че лентата ще засегне религиозни теми. И не просто кои да е библейска въпроси, а конкретно онези за греха и опрощението и затова какво се случва с вярата изправена пред изпитание.

Calvary (2014)http://framespotting.net/pictures/2015/11/calvary.jpg 960w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />

 

Framespotting

 The Salt of the Earth

   от Framespotting


„Дълго време си мислехме, че правим филм за фотограф. Постепенно осъзнахме, че правим нещо по-голямо, че отдавна е отминал момента, в който правим филм за „просто“ един фотограф“, споделя Вим Вандерс. Немският режисьор случайно попада на фотография на бразилеца Себастиао Салгадо, влюбва се в работата му и с възхищение следи кариерата му. Запознават се едва години по-късно и стават приятели. Споделяйки история след история, Салгадо хваща въображението на Вандерс, който решава да му посвети филм. Заедно със сина на фотографа, Жулиано Салгадо, работят по проекта няколко години, докато най-после е сглобен „Солта на земята“.

 

Framespotting

 It Follows (2014)

   от Framespotting


It Follows не само се подчинява по хипнотичен начин на съвършено реализиран кошмар, но и гради в абстрактната си вселена сюжет, който е трудно да разрешиш с конкретност на събитията или строго определени факти. Изглежда ми напълно невъзможно да сложиш в думи за какво точно става въпрос и може би, ако ставаше дума за друг филм, това би било проблем. Но тук всичко действа, защото се подчинява на нова аудиовизуална вселена, която работи чрез помощта на отворената интерпретация, натоварена с мисъл, препратки и намигвания, и разрешена в атемпорални мотиви, елементи, в които отсъстват познати съвременни тийн клишета, макар и всички заявки за такива да са налице. Нещо повече, тук жанровите елементи са преобърнати и ако не друго, то поне си заслужава да се обърне внимание на начина, по който са поставени в нещо като отворена интерпретация на две грандиозни идеи, които въртят хорър филмите: Смърт и Секс.